Prevenir l'ansietat
Dissabte 21 abril 2018 - 22:51


Inici > Mutualistes > Canal MÚTUA SALUT > Prevenir l'ansietat
Tornar  
Prevenir l'ansietat
Com prevenir el trastorn d'ansietat

 
QUÈ ÉS L'ANSIETAT

És una resposta emocional normal i universal, útil en situacions que es viuen com una amenaça. Ens permet posar-nos alerta i protegir-nos. Si aquesta resposta apareix sense cap motiu justificat, o bé resulta excessiva i desagradable, parlem de trastorn.

Aquest apareix alguna vegada a la vida en, aproximadament, una persona de cada sis i pot comportar greus imitacions en el seu funcionament normal.


Dins de la resposta d'ansietat, podem distingir tres parts:

- La fisiològica (taquicàrdia, marejos, tremolors, sudoració, tensió muscular, molèsties gàstriques, formigueig ...)

- L'activitat cognitiva-psicològica (sensació de pèrdua de control, problemes d'atenció i memòria, aparició de falses creences, idees obsessives, pensaments negatius sobre un mateix, inseguretat i sensació de mort imminent, entre d'altres).

- La part conductual, centrada en l'evitació de les situacions que podrien generar ansietat.

Molts d'aquests símptomes poden apareixer sense que això signifiqui cap problema de saut.
Si el nivel d'ansietat arriba a ser un trastorn, cadra determinar de quin tipus es tracta. Els més habituals són els atacs d'angoixa, l'agorafòbia. el trastorn obsessivocompulsiu, l'ansietat generalitzada, l'estrès posttraumàtic, les fòbies simples, la fòbia social i l'ansietat per separació.


COM PODEM PREVENIR O REDUIR L'ANSIETAT?


DIETA:
- Menjar de forma sana. evitar es àpats pesants i esl excitants. i moderar el consum d'acohol. seguint horaris ben estructurats.
- Aprofitar el moment dels àpats com un temps per desconnectar de les preocupacions del dia i trencar amb les activitats professionals.


REPÒS:
- Intentar dormir entre set i vuit hores a dia.
- Realitzar activitats relaxants abans d'anar a dormir.
- Viure les vacances i els caps de setmana com un temps de lleure i descans.
- Deixar la feina "a l'oficina" (tant papers com preocupacions).


EXERCICI FÍSIC:
- Practicar algun esport o fer exercici de manera regular i moderada
- Evitar l'activitat física excessiva.
- Caminar tots els dies com a mínim 30 minuts.


APRENDRE A RELAXAR-SE:
- Evitar els ambients estressants. intentar que l'entorn sigui el més relaxant possibe. especialment a la feina.
- Practicar tècniques de relaxació i respiració diafragmàtica regularment en els moments que ens trobem pitjor, i dedicar algun temps a nosaltres mateixos.


ORGANITZACIÓ I PRIORITZACIÓ
- Organitzar les nostres activitats i el temps, establir horaris (per evitar oblits, per poder descansar...) i deixar espais per a imprevistos (per evitar preocupacions i sobresalts).
- Seleccionar i prioritzar les activitats quan no es pot fer tot.
- Aprendre a delegar als altres quan no es pot arribar a tot.


SOLUCIÓ DE PROBLEMES I PRESA DE DECISIONS
- Intentar prendre decisions seguint un procés lògic: formular el problema, anàlisi de les alternatives (pros i contres de cadascuna) i escollir la millor (no existeix la solució perfecta).
- No analitzar contínuament el problema o les alternatives (fet que genera ansietat).
- No amagar els problemes: afrontar-los. L'autoconfianca va creixent a mesura que un veu que és capac de solucionar el problema.


EVITAR SER CATASTROFISTA, I ANALITZAR LA INTERPRETACIÓ QUE ES FA DELS PROBLEMES I DE LES SITUACIONS
- No sobrevalorar el perill que tot surti malament (sovint fem una anàlisi catastrofista de les conseqüències i realitzem una interpretació negativa d'una situació ambigua, etc.)
- Evitar anticipar negativament problemes que poden arribar en el futur.
- Entendre que l'ansietat i la por són emocions naturas; no preocupar-nos més perquè estiguem activats o nerviosos (sentir-se ansiós no vol dir que un estigui malalt o que hagi de perdre el control).
- Evitar preocupar-nos per com perceben els altres els nostres símptomes d'ansietat (no ho fan amb la mateixa intensitat amb què nosatres els estem experimentant).


AUTOESTIMA I ATRIBUCIONS
- Felicitar-nos i reconèixer la nostra responsabilitat en aquelles coses que fem bé (atribuir-ho a nostre esforç i capacitat).
- Quan fem alguna cosa malament, analitzar els errors i corregir-los (evitar pensaments negatius sobre un mateix o d'autoretret).
- No mensyprear allò que aconseguim, per mínim que sigui.


LES RELACIONS AMB ELS ALTRES
- Cuidar les persones de l'entorn més pròxirn (amb reconeixements, detalls, dedicant-los ternps ... ) i deixar-se cuidar. Quan volem ajudar algú, fer-ho de forma que sigui acceptable per un mateix (respectar les necessitats dels altres però, sobretot, les pròpies).
- Evitar al·ludir contínuament a problemes del passat i retreure'ls als altres.
- Assenyalar a les persones del nostre entorn allò que no ens agrada o desaprovem, però evitant ser agressius o culpabilitzants.
- Intentar no preocupar-nos excessivament pel que els altres poden pensar de nosaltres o dels nostres problemes.
- Donar-nos el permís per dir "no", encara que ens costi molt, quan calgui (es pot dir amablement però directament i sense justificacions).